KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ciasto maślankowe z czarnymi porzeczkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne i lekkie ciasto z owocami. Szybkie do przygotowania.

Ciasto maślankowe z czarnymi porzeczkami

Składniki:

Ciasto maślankowe z czarnymi porzeczkami

 

  • Mąka pszenna 2 i 3/4 szklanki
  • Cukier kryształ 1 szklanka
  • Maślanka naturalna 1 szklanka
  • Jajka 3 sztuki
  • Olej np. rzepakowy 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • Porzeczki czarne świeże
  • lub mrożone 500 g

Sposób przygotowania:

Ciasto maślankowe z czarnymi porzeczkami
Jajka przed użyciem umyć i sparzyć wrzątkiem. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać olej oraz maślankę i mieszać jeszcze 3 minuty. Mąkę przesiać, następnie połączyć z proszkiem do pieczenia i stopniowo, delikatnie dodawać do masy. Kiedy ciasto zrobi się jednolite należy przełożyć je do formy i posypać owocami. Jeśli używamy mrożonych owoców należy je wcześniej rozmrozić. Ciasto piec 60 minut w temperaturze 180. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem kupionym lub zrobionym w domu.

Tagi:

jajko jajka