Sposób przygotowania:
Pyszna KubankaETAP 1
BISZKOPT:Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąk, kakao, bułka tarta, soda, proszek do pieczenia). Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka. Do gotowej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Biszkopt pieczemy około 20-25 min w 180°C.
Z upieczonego, przestudzonego biszkoptu ścinamy cienką warstwę z wierzchu. Ścięty biszkopt dokładnie kruszymy. Tak przygotowany posłuży do wykończenia ciasta.
ETAP 2
MASA: Z mleka, cukru, żółtek, mąki i budyniu gotujemy budyń. Ugotowany studzimy. Gdy budyń jest zimny ucieramy masło. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Gotową masę łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Całość doprawiamy alkoholem do smaku
ETAP 3
Tak przygotowaną masę czekoladową wykładamy na upieczony biszkopt. Biszkopt polecam wcześniej naponczować.
ETAP 4
Na masę czekoladową wykładamy warstwę jasnych herbatników. Herbatniki smarujemy powidłem i przykrywamy warstwą ciemnych herbatników.
Na herbatniki wykładamy śmietankę.
ETAP 5
ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy, wlewamy żelatynę. Całość miksujemy i wylewany na herbatniki. Śmietankę posypujemy pokruszonym biszkoptem i odstawiamy do lodówki by zastygła.
Polpal
SylaUla
gusia1000