jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pyszna Kubanka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To pyszne ciasto, które pięknie się prezentuje i doskonale smakuje. Czekoladowy biszkopt i krem, orzeźwiające powidło oraz delikatna śmietanka daje pyszny deser.

Pyszna Kubanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszna Kubanka

BISZKOPT:

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2,5 łyżki mąki tortowej,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 2 łyżki oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Szczypta sody,
  • Szczypta soli

CZEKOLADOWY KREM

  • 220-230 gram masła,
  • 450 ml mleka,
  • 100 gram gorzkiej czekolady,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • Około 1 łyżki cukru do smaku,
  • Alkohol do smaku

DODATKOWO:

  • Herbatniki (około 22 ciemnych i ok 22 jasnych).
  • Słoiczek powidła,

ŚMIETANKA:

  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru pudru do smaku

Sposób przygotowania:

Pyszna Kubanka

ETAP 1

Pyszna Kubanka
Wierzch biszkoptu delikatnie ściągamy

BISZKOPT:Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąk, kakao, bułka tarta, soda, proszek do pieczenia). Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka. Do gotowej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Biszkopt pieczemy około 20-25 min w 180°C.

Z upieczonego, przestudzonego biszkoptu ścinamy cienką warstwę z wierzchu. Ścięty biszkopt dokładnie kruszymy. Tak przygotowany posłuży do wykończenia ciasta.

ETAP 2

Pyszna Kubanka
Do masy dodajemy czekoladę

MASA: Z mleka, cukru, żółtek, mąki i budyniu gotujemy budyń. Ugotowany studzimy. Gdy budyń jest zimny ucieramy masło. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Gotową masę łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Całość doprawiamy alkoholem do smaku

ETAP 3

Pyszna Kubanka
masę wykładamy na biszkopt

Tak przygotowaną masę czekoladową wykładamy na upieczony biszkopt. Biszkopt polecam wcześniej naponczować.

ETAP 4

Pyszna Kubanka
herbatniki przekładamy powidłem

Na masę czekoladową wykładamy warstwę jasnych herbatników. Herbatniki smarujemy powidłem i przykrywamy warstwą ciemnych herbatników.
Na herbatniki wykładamy śmietankę.

ETAP 5

Pyszna Kubanka
śmietankę posypujemy startym biszkoptem

ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy, wlewamy żelatynę. Całość miksujemy i wylewany na herbatniki. Śmietankę posypujemy pokruszonym biszkoptem i odstawiamy do lodówki by zastygła.