Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sernik na zimno z białą czekoladą i michałkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepis autorski (moje dzieło). Przepyszny sernik z białą czekoladą i cukierkami. Rewelacyjnie smakuje i ekspresowo znika z talerzyków!

Sernik na zimno z białą czekoladą i michałkami

Składniki:

Sernik na zimno z białą czekoladą i michałkami

ser

  • Masa:
  • 250g białego sera
  • 230 ml śmietanki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 100g białej czekolady
  • 100g białych michałków (7 sztuk)
  • Dodatkowo:
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 450g truskawek
  • 3 białe michałki do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z białą czekoladą i michałkami
Czekoladę i cukierki pokruszyć, rozpuścić w niewielkiej ilości śmietanki (należy podgrzewać, nie wolno gotować) i ostudzić (uważać, aby masa z powrotem nie zastygła). Pozostałą śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem.

Biały ser (najlepiej homogenizowany albo dwu krotnie zmielony) zmiksować z masą i delikatnie połączyć z ubitą kremówką. W tortownicy o średnicy 26 cm układać warstwowo: biszkopty, masa serowa, biszkopty. Wstawić do lodówki, aby ciasto stężało.

W międzyczasie przyrządzić galaretkę (wg przepisu na opakowaniu). Na cieście ułożyć przekrojone truskawki, które należy zalać tężejącą galaretką.

Ponownie ciasto schłodzić (do całkowitego zastygnięcia galaretki).