zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Budyniowo - śmietanowo - czekoladowe ciasto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto na każdą okazję. Masa budyniowa, śmietanowa z dodatkiem białych Michałków a do tego czekoladowy biszkopt i czekolada to uczta dla podniebienia.

Budyniowo - śmietanowo - czekoladowe ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowo - śmietanowo - czekoladowe ciasto

 

 

  • Masa budyniowa :
  • 750 ml mleka 3,2 %
  • 2 budynie śmietankowe
  • cukier do smaku
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g białych michałków

 

  • Masa śmietanowa :
  • 250 g śmietanki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 100 g białych michałków

 

  • Dodatkowo :
  • ok. 3/4 szk słabej herbaty
  • wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Budyniowo - śmietanowo - czekoladowe ciasto
Blaszkę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno dodając porcjami cukier.

Potem dodawać po jednym żółtku.

Następnie porcjami dodawać mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia ale mieszać już rózgą.

Ciasto wyłożyć do blaszki i piec biszkopt 40 minut w 160 stopniach.

Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.

Do garnka przelanego zimna wodą wlać 500 ml mleka i zagotować.

Budynie wymieszać w pozostałym mleku i dodać do smaku cukier.

Do gotującego się mleka dodać mieszankę budyniową i gotować aż budyń zgęstnieje.

Budyń wystudzić.

Miękkie masło utrzeć i potem dodawać porcjami budyń.

Gdy masa będzie gotowa dodać 100 g rozdrobnionych michałków, wymieszać masę.

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, wlać śmietankę i ubić śmietanę na sztywno.

Masę wymieszać ze 100 g rozdrobnionych michałków.

Pierwszy bla ciasta umieścić w blaszce ( papier niech zostanie, ułatwi to wyjęcie ciasta ).

Nasączyć herbatą.

Wyłożyć masę budyniową, zakryć drugim blatem, nasączyć.

Wyłożyć masę śmietanową i posypać wiórkami czekoladowymi.

Ciasto schłodzić.
Budyniowo - śmietanowo - czekoladowe ciasto
Pierwszy bla ciasta umieścić w blaszce i nasączyć go
Budyniowo - śmietanowo - czekoladowe ciasto
potem wyłożyć przygotowaną masę budyniową
Budyniowo - śmietanowo - czekoladowe ciasto
zakryć drugim plackiem i nasączyć go również
Budyniowo - śmietanowo - czekoladowe ciasto
Wyłożyć masę śmietanową i posypać wiórkami czekoladowymi

Tagi:

ciasto deser