Sposób przygotowania:
Budyniowo - śmietanowo - czekoladowe ciasto
Blaszkę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno dodając porcjami cukier.
Potem dodawać po jednym żółtku.
Następnie porcjami dodawać mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia ale mieszać już rózgą.
Ciasto wyłożyć do blaszki i piec biszkopt 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.
Do garnka przelanego zimna wodą wlać 500 ml mleka i zagotować.
Budynie wymieszać w pozostałym mleku i dodać do smaku cukier.
Do gotującego się mleka dodać mieszankę budyniową i gotować aż budyń zgęstnieje.
Budyń wystudzić.
Miękkie masło utrzeć i potem dodawać porcjami budyń.
Gdy masa będzie gotowa dodać 100 g rozdrobnionych michałków, wymieszać masę.
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, wlać śmietankę i ubić śmietanę na sztywno.
Masę wymieszać ze 100 g rozdrobnionych michałków.
Pierwszy bla ciasta umieścić w blaszce ( papier niech zostanie, ułatwi to wyjęcie ciasta ).
Nasączyć herbatą.
Wyłożyć masę budyniową, zakryć drugim blatem, nasączyć.
Wyłożyć masę śmietanową i posypać wiórkami czekoladowymi.
Ciasto schłodzić.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno dodając porcjami cukier.
Potem dodawać po jednym żółtku.
Następnie porcjami dodawać mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia ale mieszać już rózgą.
Ciasto wyłożyć do blaszki i piec biszkopt 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.
Do garnka przelanego zimna wodą wlać 500 ml mleka i zagotować.
Budynie wymieszać w pozostałym mleku i dodać do smaku cukier.
Do gotującego się mleka dodać mieszankę budyniową i gotować aż budyń zgęstnieje.
Budyń wystudzić.
Miękkie masło utrzeć i potem dodawać porcjami budyń.
Gdy masa będzie gotowa dodać 100 g rozdrobnionych michałków, wymieszać masę.
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, wlać śmietankę i ubić śmietanę na sztywno.
Masę wymieszać ze 100 g rozdrobnionych michałków.
Pierwszy bla ciasta umieścić w blaszce ( papier niech zostanie, ułatwi to wyjęcie ciasta ).
Nasączyć herbatą.
Wyłożyć masę budyniową, zakryć drugim blatem, nasączyć.
Wyłożyć masę śmietanową i posypać wiórkami czekoladowymi.
Ciasto schłodzić.
CORAL
zewa
Oj pyszne :)