krystel

krystel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Ciasto migdałowe.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

blaszka o dł. ok. 25 cm. ubić piane z białek ,zamiastcałych migdałow mogą być płatki

Ciasto migdałowe.

Składniki:

Ciasto migdałowe.

 

  • 150g.masła lub margaryny
  • 150g.cukru
  • 4żółtka
  • 200g.mąki
  • ok.łyżeczki aromatu migdałowego
  • 3łyżki mleka
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe.
prostokątną forme wysmarować tłuszczem i obsypać mąką,albo wyłożyć pergaminem.150g. migdałów spażyć wrzątkiem obrać ze skurki i zemleć ,150g. masła lub margaryny dodać150g. cukru i 4 żółtka utrzeć na jednolitą mase dodać200g. mąki tortowej z 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia [stopniowo dosypując do ciasta ucierać].Dodać migdały 6 kropli aromatu migdałowego,dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać .Z przygotowaną masą .Ciasto wyłożyć do formy wygładzić powieżchnie ułożyć 50g. migdałów.Piec w temperatuże 130-200s. ok.50minut

Tagi:

migdałowe