kreciik00

kreciik00

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ciasto migdałowe z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Masło stopić, ostudzić, dodać 2 jajka, cukru, mleko, aromat migdałowy, mąke wymieszć z proszkiem do pieczenia, dokładnie wszystko wymieszać

Ciasto migdałowe z kruszonką

Składniki:

Ciasto migdałowe z kruszonką

 

  • 4 szkl mąka pszenna
  • 250 g masło
  • 4 szt jajka
  • 200 g cukier
  • 300 ml mleko
  • 3 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 60 g rodzynki
  • 5 łyżek skórka pomarańczowa kandyzowana
  • 150 g migdały
  • aromat migdałowy

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe z kruszonką
Masło stopić, ostudzić, dodać 2 jajka, cukru, mleko, aromat migdałowy, mąke wymieszć z proszkiem do pieczenia, dokładnie wszystko wymieszać. Następnie wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową kandyzowaną i drobno posiekanych migdałów 100 g,wszystko wymieszać. Pozostałe migdały , wymieszać z łyżką mąki, dodać pozostałe masło, żółtka, cukier i zrobić kruszonkę. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, posmarować białkiem, posypać kruszonką. Piec w temp 180 stopni 50 minut.

Tagi:

jajko jajka