Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto migdałowo cytrynowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Proste ciasto z płatkami migdałowymi i sokiem z cytryny.

Ciasto migdałowo cytrynowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto migdałowo cytrynowe

 

  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1 kostka palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowo cytrynowe
Płatki migdałowe zmielić blenderem. Palmę dobrze utrzeć z cukrem. Białka oddzielić od żółtek. Do utartej z cukrem palmy dodawać po jednym żółtku, dalej ucierać. Dodać sól i sok z cytryny, wymieszać. Stopniowo dodawać obie mąki, proszek do pieczenia i zmielone płatki migdałowe. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać je do ciasta. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej średniej tortownicy z kominkiem. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto migdałowo cytrynowe
Płatki migdałowe mocno zmielone blenderem.
Ciasto migdałowo cytrynowe
Palma utarta z cukrem i żółtkami z dodatkiem soku z cytryny.
Ciasto migdałowo cytrynowe
Ubita piana z białek dodana do ciasta.
Ciasto migdałowo cytrynowe
Ciasto przygotowane ze wszystkich składników przełożone do foremki.

Tagi:

jajko jajka