Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto migdałowo-makowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto makowe z dodatkiem aromatu migdałowego jest bardzo aromatyczne i smaczne. Można go przełożyć dowolną masą.

Ciasto migdałowo-makowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto migdałowo-makowe

 

  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag mielonego maku
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • 10 dag czekolady deserowej
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowo-makowe
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie wsypać przemielony mak i mąkę, wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać aromat, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 28/8 cm. i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temp 180 stopni. Upieczone zimne ciasto oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto migdałowo-makowe
Masło z cukrem pudrem utrzeć dodając po 1 żółtku
Ciasto migdałowo-makowe
Następnie dodać mak i mąkę z proszkiem do pieczenia
Ciasto migdałowo-makowe
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę połączyć z ciastem
Ciasto migdałowo-makowe
Wymieszać i przełożyć do przygotowanej foremki keksowej