Sposób przygotowania:
Placek kruchy z masą makową
Przygotowanie:
Przygotować ciasto wg przepisu" placek kruchy z marmoladą".Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na blaty grubości 3 mm ( część ciasta pozostawić) i za pomocą wałka przenieść na dużą blachę.Nakłuć widelcem i piec w temp.200-220s.c na jasnozłoty kolor.Przyrządzić masę makową: opłukany i osączony mak zalać wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu,aż da się rozetrzeć w palcach,osączyć na sicie,przepuścić 3 razy przez maszynkę do mięsa.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Margarynę utrzeć z cukrem,dodać mak,żółtka,ubitą na sztywno pianę z białek,esencję migdałową,wymieszać.Na podpieczonym cieście rozsmarować dżem,po czym nałożyć równą warstwę masy makowej.Pozostawioną część ciasta rozwałkować na blat o grubości 2 mm,pokrajać na wąskie paski,ułożyć na masie makowej i w odstępach ok.5 cm,posmarować rozmąconą połową jajka i piec w temp.200-220s.c.Przygotować lukier: białka utrzeć z cukrem,dodając do smaku olejek migdałowy.
Przygotować ciasto wg przepisu" placek kruchy z marmoladą".Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na blaty grubości 3 mm ( część ciasta pozostawić) i za pomocą wałka przenieść na dużą blachę.Nakłuć widelcem i piec w temp.200-220s.c na jasnozłoty kolor.Przyrządzić masę makową: opłukany i osączony mak zalać wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu,aż da się rozetrzeć w palcach,osączyć na sicie,przepuścić 3 razy przez maszynkę do mięsa.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Margarynę utrzeć z cukrem,dodać mak,żółtka,ubitą na sztywno pianę z białek,esencję migdałową,wymieszać.Na podpieczonym cieście rozsmarować dżem,po czym nałożyć równą warstwę masy makowej.Pozostawioną część ciasta rozwałkować na blat o grubości 2 mm,pokrajać na wąskie paski,ułożyć na masie makowej i w odstępach ok.5 cm,posmarować rozmąconą połową jajka i piec w temp.200-220s.c.Przygotować lukier: białka utrzeć z cukrem,dodając do smaku olejek migdałowy.