Sposób przygotowania:
Ciasteczka migdałowo-makowe
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką masła lub margaryny ostry i długim nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, aromat do ciast migdałowy lub inny, śmietanki tyle, ile zabierze ciasto, mak, płatki migdałowe oraz szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę. Zapakować i schłodzić w lodówce z prawie godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, blachę wyłożyć arkuszem pergaminu do pieczenia, ciasto wyjąć i rozwałkować, posypując mąką pod spód oraz wykrawać różne kształty lub też przepuścić przez maszynkę do mięsa z założoną szprycą prosto na blachę, układając równo ciastka. Wstawić blachę z ciastkami do piekarnika na 10-15 min. pilnując czasu pieczenia. Potem wyjąć, zsunąć ciastka na tacę łopatką kuchenną i piec następne do zużycia zapasów ciasta.