Sposób przygotowania:
Makowe muffinki z dżemem wiśniowym
Margarynę rozpuścić w rondelku i po rozpuszczeniu odstawić ją na chwilę do przestygnięcia. Ostudzoną i rozpuszczoną margarynę przelać do miseczki i dodać do niej mleko, wbić jajko oraz dolać kilka kropli aromatu migdałowego - wszystkie umieszczone w jednej misce płynne składniki razem wymieszać. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, mak, cukier i proszek do pieczenia - czyli produkty sypkie. Płynne składniki przelać do suchych, proszkowanych i wszystko razem wymieszać przygotowując w ten sposób muffinkowe, surowe jeszcze, ciasto. Blachę do pieczenia muffin wyłożyć papierowymi foremkami. Nalewać trochę makowego ciasta do foremek, a następnie na wylane ciasto nakładać trochę wiśniowego dżemu. Wyłożony dżem przykrywać drugą porcją ciasta. Wypełnione ciastem z dodatkiem dżemu papierowe foremki umieszczone w blaszce wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec muffiny przez około 30 minut.