Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe przekładane dżemem
Miód rozpuścić na małym ogniu z cukrem, ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do pierników. Dodać jajka, masło, wszystko połączyć, zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie równe części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część ciasta na wielkość blaszki, przenieść ciasto do formy.
Wierzch ciasta posmarować dżemem lub powidłami. Przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta.
Ciasto posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi, upiec w nagrzanym piekarniku.
Ciasto podzielić na dwie równe części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część ciasta na wielkość blaszki, przenieść ciasto do formy.
Wierzch ciasta posmarować dżemem lub powidłami. Przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta.
Ciasto posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi, upiec w nagrzanym piekarniku.