Ciasto miodowo - migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Twaróg, mleko, jajko i olej roślinny wymieszać. Dodać cukier i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do

Ciasto miodowo - migdałowe

Składniki:

Ciasto miodowo - migdałowe

 

  • 1 jajko,
  • 20 dag twarogu,
  • 6 łyżek mleka,
  • 8 łyżek oleju roślinnego,
  • ½ szklanki cukru,
  • 40 dag mąki,
  • 1 mały proszek do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 30 dag miodu,
  • 30 dag płatków migdałowych,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowo - migdałowe
Twaróg, mleko, jajko i olej roślinny wymieszać. Dodać cukier i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy twarogowej, wyrobić ciasto.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem lub olejem i wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto.

Miód lekko podgrzać, dodać masło, dokładnie wymieszać. Dodać płatki migdałowe, doprowadzić do wrzenia. Masę trochę schłodzić, żeby była lekko ciepła.

Ciasto posmarować masą miodowo-migdałową, wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Piec 35-40 minut.