SUPERPRZEPIS

Ciasto moc pomarańczy

  • 7
  • dża
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Ciasto moc pomarańczy Więcej zdjęć (3)

To proste, bardzo smaczne i niezwykle aromatyczne ciasto najlepiej smakuje w chłodny i ponury grudniowy wieczór z kubkiem gorącej herbaty lub kakao.

Składniki:

Ciasto moc pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto moc pomarańczy
Pomarańcze sparzyłam i otarłam z nich skórkę. Jajka umyłam i oddzieliłam żółtka od białek, Cukier i żółtka utarłam na białą masę, dodałam skórkę pomarańczową. Z pomarańczy wycisnęłam ok. ½ szklanki soku i dodałam do żółtek. Następnie ciągle mieszając dodawałam partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z płynnym masłem. Do masy delikatnie wmieszałam ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Formę keksową (40 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej ciasto. Na wierzchu położyłam kilka plastrów pomarańczy bez skóry. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 45 minut.
Ciasto moc pomarańczy
Do masy z cukru, żółtek, mąki, pomarańczy i masła delikatnie dodałam ubite białka
Ciasto moc pomarańczy
Na wierzchu położyłam kilka plastrów pomarańczy bez skóry.

Tagi:

jajko jajka