Sposób przygotowania:
Ciasto moc pomarańczy
Pomarańcze sparzyłam i otarłam z nich skórkę. Jajka umyłam i oddzieliłam żółtka od białek, Cukier i żółtka utarłam na białą masę, dodałam skórkę pomarańczową. Z pomarańczy wycisnęłam ok. ½ szklanki soku i dodałam do żółtek. Następnie ciągle mieszając dodawałam partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z płynnym masłem. Do masy delikatnie wmieszałam ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Formę keksową (40 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej ciasto. Na wierzchu położyłam kilka plastrów pomarańczy bez skóry. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 45 minut.
KasiaJulcia
edytaha
dża
zbysiowa
sophiekwiatek
Och... czytając ten przepis poczułam zapach tego ciasta:) muszę spróbować też je zrobić!!!
jaNina
dża