Sposób przygotowania:
Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladąCiasto
Białka jaj oddzielam od żółtek i ubijam do uzyskania sztywnej piany wsypuję pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodaję żółtka, mieszam, wlewam mleko oraz olej, powoli wsypuję mąkę wymieszaną z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia, dodaję partiami dżem porzeczkowy, delikatnie mieszam mikserem na najniższych obrotach,
ETAP 2:
Tak przygotowane ciasto przekładam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm wstawiam do nagrzanego do 180*c piekarnika, piekę około 35 minut-do suchego patyczka. Upieczone studzę i kroję wzdłuż, na dwa blaty.
Biały krem:
Jajka ubijam z cukrem pudrem do otrzymania pulchnej puszystej piany. Miękkie masło ucieram na puch, dodając po łyżce serka i utarte jajka, stopniowo wsypuje mleko w proszku,oraz startą czekoladę miksując delikatnie wlewam rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody płynną żelatynę.
Składniki ponczu mieszam. Nasączam pierwszy płat ciasta, wykładam masę z mlekiem. Przykrywam drugą warstwą ciasta, nasączam znów ponczem.
Ciemna masa:
Mleko, cukier oraz kakao i ¼ część masła zagotowuję w rondelku mieszając aż masa się połączy. Zostawiam do wystudzenia. Galaretkę rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, studzę.
ETAP 5:
Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieram na puch, dodaję żółtka oraz po łyżce masy czekoladowej oraz rum cały czas miksując, nadal ucierając wlewam płynną ale już tężejącą galaretkę, miksuje na sam koniec wsypuję rozdrobnione orzechy włoskie , wykładam masę na ciasto, dekoruję orzechami. Zostawiam do schłodzenia.
Smacznego!
Magdalena88
2milutka
Dziękuję !
Marika-
mocsłodkości
Czekoladka 2