SUPERPRZEPIS

Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą

  • 4
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21
Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą

Wilgotne kakaowe blaty i masa z mleka w proszku i serków oraz czekoladowa warstwa tworzy razem pyszną całosć na różne okazje.

Składniki:

Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą

 

  • Ciasto porzeczkowe:
  • 6 jaj
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

 

  • Poncz:
  • ¾ szklanki wody
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • Warstwa biała:
  • 30 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 20 dag mleka w proszku
  • 13 dag masła
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą

Ciasto

Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą
ciasto miksujemy ściśle według podanego przepisu

Białka jaj oddzielam od żółtek i ubijam do uzyskania sztywnej piany wsypuję pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodaję żółtka, mieszam, wlewam mleko oraz olej, powoli wsypuję mąkę wymieszaną z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia, dodaję partiami dżem porzeczkowy, delikatnie mieszam mikserem na najniższych obrotach,

ETAP 2:

Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą
gotowe ciasto wylewam do wylożonej pergaminem blaszki

Tak przygotowane ciasto przekładam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm wstawiam do nagrzanego do 180*c piekarnika, piekę około 35 minut-do suchego patyczka. Upieczone studzę i kroję wzdłuż, na dwa blaty.

Biały krem:

Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą
ciasto nasączam ponczem wykładam jasny krem

Jajka ubijam z cukrem pudrem do otrzymania pulchnej puszystej piany. Miękkie masło ucieram na puch, dodając po łyżce serka i utarte jajka, stopniowo wsypuje mleko w proszku,oraz startą czekoladę miksując delikatnie wlewam rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody płynną żelatynę.

Składniki ponczu mieszam. Nasączam pierwszy płat ciasta, wykładam masę z mlekiem. Przykrywam drugą warstwą ciasta, nasączam znów ponczem.

Ciemna masa:

Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą
masę czekoladwoą przygotowuję jak w przepisie

Mleko, cukier oraz kakao i ¼ część masła zagotowuję w rondelku mieszając aż masa się połączy. Zostawiam do wystudzenia. Galaretkę rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, studzę.

ETAP 5:

Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą
gotowe przełożone masami ciasto wkladam do lodówki najlepiej na całą noc

Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieram na puch, dodaję żółtka oraz po łyżce masy czekoladowej oraz rum cały czas miksując, nadal ucierając wlewam płynną ale już tężejącą galaretkę, miksuje na sam koniec wsypuję rozdrobnione orzechy włoskie , wykładam masę na ciasto, dekoruję orzechami. Zostawiam do schłodzenia.
Smacznego!