ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Placki z kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki kalafiorowe są doskonałą, smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych czy nawet mięsnych kotlecików.

Placki z kalafiora  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z kalafiora

 

 

  • ogórki gruntowe 6 sztuk większe,
  • sos tzatzyki 1 opakowanie,
  • cukier 1 łyżka,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • ząbki czosnku 2 sztuki,
  • ocet winny 1 łyżeczka,
  • jogurt naturalny rzadki 380 gram,
  • koperek 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Placki z kalafiora
Kalafior opłukać, ugotować w nie solonej wodzie na "al dente" czyli nie rozgotować, ugotowany wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła.

Ostudzony kalafior tłuczkiem do ziemniaków pognieść tak, aby były grudki, kawałeczki, wsypać przyprawę do ziemniaków, koperek posiekany, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i dobrze ręką połączyć składniki.

Na gorącym oleju smażyć nie duże placki na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy.

Ogórki gruntowe zetrzeć na tarce grubsze oczka, wyspać sos tzatzyki, starte ząbki czosnku, posiekany koperek, cukier, ocet winny, pieprz mielony, wlać jogurt i wymieszać.
Placki z kalafiora
Kalafior nie może być rozgotowany tylko nie dogotowany.
Placki z kalafiora
Przyprawę można dodać jaką się lubi smakowo.
Placki z kalafiora
Najlepiej smażyć placki nie dużej wielkości.
Placki z kalafiora
Zamiast jogurtu można dodać kwaśną śmietanę.