Sposób przygotowania:
Ciasto porzeczkowe z masą kawową
Ubijamy żółtka z cukrem do białości, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem, dodajemy ubite białka na sztywną pianę. Ciasto na biszkopt przelewamy do prostokątnej formy, wyłożonej pergaminem do pieczenia, pieczemy w 180 C. Studzimy, kroimy na pół.
Masa kawowa:
Miękkie masło ucieramy, żółtka ucieramy z cukrem na parze, studzimy, dodajemy do masła, ucieramy. Kawę rozpuszczalną zalewamy wrzątkiem, studzimy, dodajemy do masy, ucieramy.
Masa śmietanowa:
Miksujemy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy śmietan-fix.
Jedną połowę biszkoptu smarujemy dżemem, przykrywamy drugą połową, nakładamy masę kawową, na masę wykładamy bitą śmietanę.
Masa kawowa:
Miękkie masło ucieramy, żółtka ucieramy z cukrem na parze, studzimy, dodajemy do masła, ucieramy. Kawę rozpuszczalną zalewamy wrzątkiem, studzimy, dodajemy do masy, ucieramy.
Masa śmietanowa:
Miksujemy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy śmietan-fix.
Jedną połowę biszkoptu smarujemy dżemem, przykrywamy drugą połową, nakładamy masę kawową, na masę wykładamy bitą śmietanę.