BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Ciasto porzeczkowe z masą kawową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto jest pracochłonne, ale efekt jest bardzo smaczny. Połączenie smaku słodko-kwaśnego, zapewni rozkosz dla naszego podniebienia.

Ciasto porzeczkowe z masą kawową

Składniki:

Ciasto porzeczkowe z masą kawową

Ciasto:

  • jaja - 4 szt
  • cukier -3/4 szklanki
  • mąka pszenna - 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Masa kawowa:

  • masło - 1 kostka
  • cukier puder -5 łyżek
  • żółtka- 2 szt
  • kawa -3 łyżki
  • woda- 4-5 łyżek

Masa śmietanowa:

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Ciasto porzeczkowe z masą kawową
Ubijamy żółtka z cukrem do białości, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem, dodajemy ubite białka na sztywną pianę. Ciasto na biszkopt przelewamy do prostokątnej formy, wyłożonej pergaminem do pieczenia, pieczemy w 180 C. Studzimy, kroimy na pół.

Masa kawowa:

Miękkie masło ucieramy, żółtka ucieramy z cukrem na parze, studzimy, dodajemy do masła, ucieramy. Kawę rozpuszczalną zalewamy wrzątkiem, studzimy, dodajemy do masy, ucieramy.

Masa śmietanowa:

Miksujemy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy śmietan-fix.

Jedną połowę biszkoptu smarujemy dżemem, przykrywamy drugą połową, nakładamy masę kawową, na masę wykładamy bitą śmietanę.

Tagi:

kawa