blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Ciasto morelowe wg blanko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z owocami moreli z dodatkiem kremu śmietanowego nadaje mu świetny smak.

Ciasto morelowe wg blanko

Składniki:

Ciasto morelowe wg blanko

 

 

  • Krem:
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka rumu lub aromat rumowy
  • 500 g moreli z puszki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto morelowe wg blanko
Kruche ciasto można przygotować przygotować według mojego przepisu zmieniając tylko składniki, Formę o średnicy 26 cm natłuścić. Ciasto przełożyć do formy, piec 15 min wtemp.200°C. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i rum, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyćz kremem śmietanowym.Ciasto wyjąć z piekarnika. Morele osączyć na sitku, ułożyć na cieście, na wierzch wyłożyć krem, delikatnie wyrównać łyżką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika, piec przez 20-25 min w temp. 180°C. Przed podaniem ciasto można ozdobić listkami mięty lub melisy cytrynowej.Kruche ciasto: https://gotujmy.pl/ciasto-kruche,przepisy-ciasta-przepis,130547.html

Tagi:

jajko jajka