anula250

anula250

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 213]

Ciasto murzynek bambo.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne i szybkie ciasto. Polecam.

Ciasto murzynek bambo.

Składniki:

Ciasto murzynek bambo.

 

  • 2 jajka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 1 łyżka wody
  • 6 łyżek stołowych dżemu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto murzynek bambo.
Do wysokiego naczynia wrzucić kostkę miękkiej margaryny, następnie wbić dwa jaja (jajka należy wcześniej dokładnie wyparzyć), dodać przesianą przez sito mąkę, wsypać odmierzone dwie szklanki cukru pudru, wlać dwie odmierzone szklanki zsiadłego mleka, wlać stołową łyżkę wody, dodać trzy płaskie stołowe łyżki kakao, na koniec dodać sześć płaskich łyżek dżemu (najlepiej truskawkowego, bądź wiśniowego). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać (mikserem na najniższych obrotach, bądź łyżką). Na wysmarowaną tłuszczem blachę wlać przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Wierzch ciasta należy posmarować rozpuszczoną czekoladą. Czekoladę rozpuścimy w misce, którą umieścimy w garnku z wrzątkiem, wówczas dość szybko się rozpuści. Smacznego :)