SUPERPRZEPIS

Ciasto na maślance z owocami i kruszonką

  • 2
  • dayzi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Ciasto na maślance z owocami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Wilgotne, mięciutkie ciasto, do którego można dodać każde sezonowe owoce.

Składniki:

Ciasto na maślance z owocami i kruszonką

 

  • 1 szkl maślanki
  • 2 1/2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szkl oleju
  • 30 dag rabarbaru
  • 20 dag truskawek
  • Kruszonka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 dag masła
  • 5 dag mąki
  • 5 dag cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto na maślance z owocami i kruszonką
Składniki ciasta mieszamy ze sobą a następnie dokładnie miksujemy na idelanie gładkie ciasto. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem lub folią aluminiową blachę.
Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy na małe kawałki, zasypujemy ok 2 łyż cukru i odstawiamy na ok 30 min. Po tym czasie owoce lekko rozgotowujemy, i odparowujemy. Tak przygotowany rabarbar wykładamy na wierzch ciasta. Następnie układamy truskawki.
Z masła, mąki i cukru zagniatamy kruszonkę, ktorą kruszymy na wierzchu owoców. Całość posypujemy cukrem waniliowym.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 - 45 min.
Smacznego.
Ciasto na maślance z owocami i kruszonką
Składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy.
Ciasto na maślance z owocami i kruszonką
Rabarbar zasypujemy cukrem i krotką chwilę gotujemy.
Ciasto na maślance z owocami i kruszonką
Rabarbar i truskawki ukłądamy na wierzchu ciasta.
Ciasto na maślance z owocami i kruszonką
Całość obsypujemy kruszonką i cukrem wniliowym i pieczemy.