Sposób przygotowania:
Ciasto na pizze 4
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę nasypać do miski (nie wszystko) i wlać do niej rozmieszane z odrobiną wody drożdże i olej. Mieszać ciasto dodając około 220 ml wody, jej ilość zależy również od gatunku mąki. W trakcie wyrabiania ciasta dodać rozpuszczoną w odrobinie wody sól. Ciasto musi stać się bardzo miękkie i powinno kleić się do palców. Dosypać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto dobrze zagniatać przez 10 minut. Ciasto powinno przestać się kleić do rąk. Ciasto uformować w kulę i naciąć powierzchownie w kształcie krzyża, aby ułatwić wyrastanie. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na okres 1 godziny. Po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Z ciasta uformować placki o grubości 0,5 cm.