edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ciasto na pizzę – przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepis znalazłam w wypożyczonej kiedyś w bibliotece książce „Pizza & pasta” autorstwa Dario G.C.Querni. Rodzina stwierdziła, że jest jeszcze smaczniejsze od tego, jakie robiłam dotychczas. Zapraszam do wypróbowania.

Ciasto na pizzę – przepis podstawowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na pizzę – przepis podstawowy

 

  • PROPORCJE NA DWIE PIZZE O ŚREDNICY MINIMUM 32 CM:
  • 60 dag mąki pszennej – u mnie tortowa
  • około 380-400 ml niegazowanej wody mineralnej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3/4 łyżeczki cukru pudru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 15-20 g soli

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizzę – przepis podstawowy
Do miski przesiać 50 dag mąki, pośrodku zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier puder i niewielką ilość wody, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mieszając łyżką dolewać stopniowo resztę wody (temperatura pokojowa) wymieszaną z solą i dodawać resztę mąki. Masa powinna być bardzo miękka i lepiąca. Dolać oliwę, wyrabiać aż ciasto ją wchłonie, a następnie wyłożyć masę na blat i wyrabiać 10 minut do otrzymania miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto przełożyć do czystej miski, ostrym nożem zrobić nacięcie na krzyż, przykryć mokrą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Krótko przerobić, a następnie uformować dwa spody o średnicy 32 cm. Obłożyć dowolnymi składnikami i piec w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez 15-20 minut.
Ciasto na pizzę – przepis podstawowy
Do miski przesiać 50 dag mąki, pośrodku zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier puder.
Ciasto na pizzę – przepis podstawowy
Dodać niewielką ilość wody mineralnej, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto na pizzę – przepis podstawowy
Mieszając łyżką dolewać stopniowo resztę wody wymieszaną z solą i dodawać resztę mąki. Masa powinna być bardzo miękka i lepiąca. Dolać oliwę, wyrabiać aż ciasto ją wchłonie.
Ciasto na pizzę – przepis podstawowy
Ciasto przełożyć do czystej miski, ostrym nożem zrobić nacięcie na krzyż, przykryć mokrą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Tagi:

pizza