Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto na zimno na Dzień Matki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na Dzień Matki zrobiłam sernik na zimno

Ciasto na zimno na Dzień Matki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na zimno na Dzień Matki

 

  • herbatniki miśkopty-180 g
  • sernik na zimno -1 opak
  • galaretka truskawkowa -2 opak
  • truskawki -500 g
  • śmietana18% -1 kubek
  • cukier -2 łyżki
  • mleko -2,5 szkl
  • kakao -1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ciasto na zimno na Dzień Matki
Tortownicę wysmarować masłem, ułożyć na dnie tortownicy i w koło herbatniki miśkopty. Schłodzone mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać sernik w proszku, miksować 3 minuty na wysokich obrotach. Masę serową podzielić na 2 części, do jednej części wsypać łyżkę kakao, wymiksować. Na herbatniki wyłożyć masę serową białą, następnie masę kakaową. Włożyć do lodówki do stężenia masy. Truskawki umyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć, resztę zmiksować z cukrem i śmietaną. Sos truskawkowy przelać do rondla, mieszając na wolnym ogniu zagotować, zestawić z ognia,wsypać jedną galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać, ostudzić. Wyjąć sernik z lodówki, wyłożyć na masy sos truskawkowy, odstawić do stężenia. W tym czasie zagotować pół litra wody, wsypać galaretkę truskawkową, dobrze wymieszać, odstawić do stężenia. Resztę truskawek przekroić i układać na masie truskawkowej. Wierzch ciasta zalać tężejacą galaretką truskawkową.
Ciasto na zimno na Dzień Matki
herbatniki zostały wyłożone do wysmarowanej masłem,tortownicy
Ciasto na zimno na Dzień Matki
Na herbatniki została wyłożona masa biała,i masa kakaowa
Ciasto na zimno na Dzień Matki
Masa truskawkowa została wyłożona na masę,kakaową
Ciasto na zimno na Dzień Matki
Gotowe ciasto na zimno, podane do spożycia