Sposób przygotowania:
Ciasto na zimno na Dzień Matki
Tortownicę wysmarować masłem, ułożyć na dnie tortownicy i w koło herbatniki miśkopty. Schłodzone mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać sernik w proszku, miksować 3 minuty na wysokich obrotach. Masę serową podzielić na 2 części, do jednej części wsypać łyżkę kakao, wymiksować. Na herbatniki wyłożyć masę serową białą, następnie masę kakaową. Włożyć do lodówki do stężenia masy. Truskawki umyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć, resztę zmiksować z cukrem i śmietaną. Sos truskawkowy przelać do rondla, mieszając na wolnym ogniu zagotować, zestawić z ognia,wsypać jedną galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać, ostudzić. Wyjąć sernik z lodówki, wyłożyć na masy sos truskawkowy, odstawić do stężenia. W tym czasie zagotować pół litra wody, wsypać galaretkę truskawkową, dobrze wymieszać, odstawić do stężenia. Resztę truskawek przekroić i układać na masie truskawkowej. Wierzch ciasta zalać tężejacą galaretką truskawkową.