nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Ciasto naleśnikowe - pyszne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zależnie od tego, czy naleśniki będą podawane ze słodkim, czy też słonym farszem, zwiększamy ilość soli lub cukru.

Ciasto naleśnikowe - pyszne

Składniki:

Ciasto naleśnikowe - pyszne

 

  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • 3 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy lub oleju

Sposób przygotowania:

Ciasto naleśnikowe - pyszne
1. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka. Roztrzepujemy je trzepaczką, po czym dolewamy mleko. 2. Stopniowo dosypujemy mąkę, cały czas miksując. W trakcie dolewamy wodę - ilość taka, by ciasto było kostystencji lejącej się śmietany. Dodajemy sól, cukier i olej. 3. Gotowe ciasto naleśnikowe przed smażeniem odstawiamy na 15 minut. 4. Gdy po tym czasie okaże się zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody lub mleka.

Tagi:

jajko jajka