peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Ciasto obłędnie cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto jest przepyszne i doprowadza do przysłowiowego ślinotoku. Jest mocno, mocno cytrynowe i w zapachu i w smaku, a przy tym bardzo słodkie. Świetnie nadaje się na zwykły podwieczorek jak i specjalne okazje.

Ciasto obłędnie cytrynowe

Składniki:

Ciasto obłędnie cytrynowe

 

  • Na blachę 11 x 26 x 7,5:
  • 6 jaj
  • 300 g brązowego cukru
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 150 g maki pszennej
  • 250 g margaryny (miękka, o temperaturze pokojowej)
  • 3 sparzone cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto obłędnie cytrynowe
Żółtka oddzielamy od białek. Jedno żółtko odkładamy.

Z białek ubijamy pianę – odstawiamy. 5 żółtek ucieramy z brązowym cukrem (do uzyskania jednolitej, gładkiej masy). Dodajemy partiami miękką margarynę – ucieramy. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z 2 cytryn i sok z 1 cytryny – ucieramy Dodajemy ubita wcześniej piane z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.

Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – pieczemy 35-50 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka). Robimy lukier: mieszamy sok z 2 cytryn, żółtko i cukier puder. Po upieczeniu gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką szaszłykową i nasączamy lukrem.

Odstawiamy do wystygnięcia.