Sposób przygotowania:
Ciasto obłoczek tęczowyETAP 1:
1. Każdy kolor galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody ( zielona, pomarańczowa, szafirowa, żółta), odstawiamy do lekkiego stężenia.
ETAP 2:
2. Śmietany ubijamy mikserem z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy żółtą galaretkę, chwilę jeszcze miksujemy.
3. Przygotowujemy okrągłą tortownicę z formą na babkę, smarujemy cienko olejem, to jest koniczne, ciasto nie przyklei się nam do formy.
4. Następnie wylewamy masę śmietanową i chłodzimy w lodówce 2 godziny.
ETAP 3:
5. Po tym czasie odpinamy obręcz od tortownicy i wycinamy trójkąty. Zapinamy obręcz.
ETAP 4:
6. Galaretki łączymy dowolnie z owocami i wlewamy w wycięte otwory.
ETAP 5:
7. Na wierzch wylewamy galaretkę, która nam pozostała i układamy biszkopty. Ponownie chłodzimy w lodówce.
ETAP 6:
8. Następnie odpinamy obręcz i odwracamy ciasto tak żeby biszkopty były na dnie.
9. Ciasto gotowe.
Smacznego.