Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto obłoczek tęczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto kolorowe jest bardzo proste do zrobienia, nie wymaga pieczenia z wyciętych trójkątów możemy zrobić dwa ciasta, na pewno będzie ozdobą każdego stołu.

Ciasto obłoczek tęczowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto obłoczek tęczowy

 

  • 2 galaretki żółte
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 galaretki szafirowe
  • 2 galaretki zielone
  • ½ szk cukru pudru
  • 4 x 330 ml śmietany 330%
  • ½ opakowania biszkoptów
  • Mała puszka ananasów
  • ½ puszki brzoskwiń
  • 15 dag wiśni

Sposób przygotowania:

Ciasto obłoczek tęczowy

ETAP 1:

Ciasto Obłoczek tęczowy

1. Każdy kolor galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody ( zielona, pomarańczowa, szafirowa, żółta), odstawiamy do lekkiego stężenia.

ETAP 2:

Ciasto Obłoczek tęczowy

2. Śmietany ubijamy mikserem z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy żółtą galaretkę, chwilę jeszcze miksujemy.

3. Przygotowujemy okrągłą tortownicę z formą na babkę, smarujemy cienko olejem, to jest koniczne, ciasto nie przyklei się nam do formy.

4. Następnie wylewamy masę śmietanową i chłodzimy w lodówce 2 godziny.

ETAP 3:

Ciasto Obłoczek tęczowy

5. Po tym czasie odpinamy obręcz od tortownicy i wycinamy trójkąty. Zapinamy obręcz.

ETAP 4:

Ciasto Obłoczek tęczowy

6. Galaretki łączymy dowolnie z owocami i wlewamy w wycięte otwory.

ETAP 5:

Ciasto Obłoczek tęczowy

7. Na wierzch wylewamy galaretkę, która nam pozostała i układamy biszkopty. Ponownie chłodzimy w lodówce.

ETAP 6:

Ciasto Obłoczek tęczowy

8. Następnie odpinamy obręcz i odwracamy ciasto tak żeby biszkopty były na dnie.

9. Ciasto gotowe.

Smacznego.