Sposób przygotowania:
Ciasto olejno-serowe. Przepis podstawy
Serek, jajo, cukier, sól i mleko gruntownie wymieszać mikserem. Cieniutkim strumyczkiem wlewać olej. Jak wszystko dokładnie jest zmiksowane to proszek do pieczenia wymieszać z połową mąki, przesiać przez sito i połączyć z resztą masy mieszając mikserem. Powinna powstać jednolita ciągnąca się masa. Resztę mąki przesiać na stolnicę. Zrobić w niej dołek i wlać masę serową. Szybko rękami od zewnątrz do środka zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wedle życzenia uformować np. na placek owocowy. Potraktować jak ciasto drożdżowe. Ja zrobiłam kołoczyki z marmoladą. Ciasto piecze się w 175 do 200 stopni około 30 min. Z tym, że ciasto z nadzieniem potrzebuje trochę więcej czasu.
Ja jednak o wiele bardziej wolę ciasto drożdżowe :)
Ja jednak o wiele bardziej wolę ciasto drożdżowe :)
Henia