Sposób przygotowania:
Placek serowo - makowy z owocami
Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części większą i mniejszą.
Mniejszą część ciasta zamrażamy, a większą tylko schładzamy w lodówce około 30 minut.
Następnie schłodzonym ciastem wykładamy blaszkę o wymiarach 36/ 25 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
Na ciasto rozkładamy masę serową, na masę serową układamy odsączone i pokrojone brzoskwinie z puszki.
Na brzoskwinie rozkładamy masę makową, na którą ścieramy na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.
Tak przygotowany placek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1 godziny.
Po upieczeniu i wystudzeniu placek oprószamy cukrem pudrem.
Masa serowa;
Mielony twaróg ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkami, do masy dodajemy budyń i dokładnie mieszamy.
Masa makowa;
Do gotowej masy makowej dodajemy bułkę tartą, jajko oraz garść rodzynek.
Dokładnie mieszamy.
Mniejszą część ciasta zamrażamy, a większą tylko schładzamy w lodówce około 30 minut.
Następnie schłodzonym ciastem wykładamy blaszkę o wymiarach 36/ 25 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
Na ciasto rozkładamy masę serową, na masę serową układamy odsączone i pokrojone brzoskwinie z puszki.
Na brzoskwinie rozkładamy masę makową, na którą ścieramy na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.
Tak przygotowany placek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1 godziny.
Po upieczeniu i wystudzeniu placek oprószamy cukrem pudrem.
Masa serowa;
Mielony twaróg ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkami, do masy dodajemy budyń i dokładnie mieszamy.
Masa makowa;
Do gotowej masy makowej dodajemy bułkę tartą, jajko oraz garść rodzynek.
Dokładnie mieszamy.