slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Ciasto a'la milki way (bez pieczenia)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. W smaku przypomina popularny batonik. Idealne do kawki.

Ciasto a'la milki way (bez pieczenia)

Składniki:

Ciasto a'la milki way (bez pieczenia)

 

  • 200 g herbatników maślanych
  • 3 czubate łyżki żelatyny
  • 1/2 szkl gorącej wody
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 szkl cukru pudru
  • 400 g serka naturalnego
  • 2 szkl mleka pełnego w proszku
  • 290 g herbatników w czekoladzie
  • 2 galaretki malinowe
  • oraz: 500 ml śmietanki 30%
  • 500 g sera mascarpone
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • (składniki na dużą blaszkę)

Sposób przygotowania:

Ciasto a'la milki way (bez pieczenia)
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy warstwę herbatników maślanych.

330 ml zimnej śmietanki ubijamy ze szklanką cukru pudru na puszystą masę. Następnie dokładamy serek naturalny i cały czas miksujemy. Potem wsypujemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy. Gotową masę przekładamy na ciastka, wyrównujemy. Na masie mlecznej układamy warstwę herbatników w czekoladzie-lekko je wciskamy w krem. Wstawiamy ciasto do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie drobno siekamy czekoladę. Tężejącą galaretkę przelewamy na herbatniki w czekoladzie i wstawiamy ciasto ponownie do lodówki na 1 godzinę.

Pół litra zimnej śmietanki ubijamy z 1/2 szkl cukru pudru na puszystą masę. następnie dodajemy partiami serek mascarpone cały czas miksując. Przekładamy delikatnie śmietanową masę na galaretkę, wyrównujemy i posypujemy czekoladą. Wstawiamy ciasto ponownie do lodówki na całą noc.