Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Ciasto orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ciasto orzechowe z masą toffi,nadaje się na różne okazje.

Ciasto orzechowe

Składniki:

Ciasto orzechowe

 

  • Biszkopt orzechowy;
  • 11dag mąki krupczatki,
  • 7dag.cukru,
  • 1\2szkl.zmielonych orzechów włoskich,
  • 3jajka,
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa toffi;
  • 380ml.mleka,
  • 20 dag.masła lub margaryny,
  • 19dag.kremu toffi,
  • 7dag.cukru pudru,
  • 1op.budyniu toffi z cukrem

 

  • 20szt.delicji

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe
Odzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę,ubijając wsypać cukier,dodawać po 1żółtku,nadal ubijając.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami,wsypać do ubitej masy wymieszać łyżką.Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blaszki i piec przez 30-35min.w 160"C Na mleku ugotować budyń,ostudzić.Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę,dodawać po łyżce budyń,ucierać.Do masy dodać1\2kremu toffi i utrzeć. Z ostudzonego ciasta zdjąć nożem skórkę,rozsmarować masę i wyrównać.Na masie ułożyć delicje,a pozostały krem toffi roztopić i polać nim ciasto.