Ciasto orzechowe o smaku kawowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem. Dodać zmielone orzechy, proszek do pieczenia i kawę, wymieszać. Białka ubić. Pianę z

Ciasto orzechowe o smaku kawowym

Składniki:

Ciasto orzechowe o smaku kawowym

 

  • 6 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich lub laskowych,
  • 1 łyżka mielonej kawy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe o smaku kawowym
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem. Dodać zmielone orzechy, proszek do pieczenia i kawę, wymieszać. Białka ubić. Pianę z białek dodać do pozostałych składników, delikatnie wymieszać.

Tortownicę posmarować masłem lub olejem,

wysypać bułką tartą.

Ciasto przełożyć do tortownicy.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C

Uwaga: smak ciasta można zmienić dodając zamiast mielonej kawy kawę rozpuszczalną w proszku (nie granulowaną) lub kakao.