Sposób przygotowania:
Aroniowiec z krememETAP 1:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier, piana ma być błyszcząca. Dodajemy po jednym żółtku ubijająca dalej. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, wsypujemy do masy jajecznej, mieszamy łopatką, dodajemy olej. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o długości około 35 cm. Pieczemy biszkopt przez 40 minut w temp. 170 stopni. Zdejmujemy ze spodu papier do pieczenia, gdy ciasto wystygnie to dzielimy na dwie części za pomocą nitki.
Żelatynę moczymy w małej ilości wody, podgrzewamy do czasu rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serki. Wlewamy chłodną, ale nie zimną żelatynę. Spody nasączamy sokiem aroniowym. Układamy pierwszy w blaszce, smarujemy połową dżemu, wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim spodem, smarujemy dżemem i wykładamy resztę kremu.
Dekorujemy polewą czekoladową.
SylaUla