bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ciasto orzechowo-kokosowe z kremem brzoskwiniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pyszne ciasto orzechowo- kokosowe przełożone kremem brzoskwiniowym z kawałkami brzoskwiń, pięknie się prezentuje i obłędnie smakuje.

Ciasto orzechowo-kokosowe z kremem brzoskwiniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto orzechowo-kokosowe z kremem brzoskwiniowym

 

  • Biszkopt orzechowy:
  • 6 jajek
  • 100 gram mielonych orzechów
  • 200 gram cukru
  • 100 gram mąki pszennej
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kokosowy:
  • 6 białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 gram wiórek kokosowych
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 6 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 gram masła
  • Sok z połowy cytryny
  • Dodatkowo:
  • Papier do pieczenia
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • Wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo-kokosowe z kremem brzoskwiniowym
Białka ubijamy na sztywno, miksując wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy wymieszane z bułką tartą, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt kroimy na pół.

Białka ubijamy na sztywno, miksując stopniowo wsypujemy cukier, na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Masę przelewamy do formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35-40 minut.

Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy na małe kawałki.

Syrop uzupełniamy wodą żeby było 0,5 litra płynu, odlewamy pół szklanki, miksujemy z budyniem, mąką i żółtkami, pozostały syrop zagotowujemy z cukrem, wlewamy wymieszany budyń, ciągle mieszając gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia.

Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, na końcu dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, delikatnie mieszamy.

Na dolną część biszkoptu orzechowego wykładamy połowę kremy brzoskwiniami, przykrywamy biszkoptem kokosowym, wykładamy pozostały krem, przykrywamy wierzchnią częściom biszkoptu orzechowego. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta, posypujemy wiórkami kokosowymi.

Przed podaniem ciasto mocno schładzamy.
Ciasto  orzechowo-kokosowe z kremem brzoskwiniowym
Upieczony biszkopt orzechowy kroimy na pół.
Ciasto  orzechowo-kokosowe z kremem brzoskwiniowym
Ciasto przekładamy kremem brzoskwiniowym.
Ciasto  orzechowo-kokosowe z kremem brzoskwiniowym
przełożone ciasto wstawiamy do lodówki, mocno schładzamy.
Ciasto  orzechowo-kokosowe z kremem brzoskwiniowym
Ciasto polewamy polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi.