madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Warstwowy piernik przekładany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warstwy piernikowego ciasta przekładane mieszanką powideł z suszonymi śliwkami wzbogaconymi smakiem pomarańczy.

Warstwowy piernik przekładany

Składniki:

Warstwowy piernik przekładany

Ciasto

  • 15 dag. margaryny
  • 15 dag. gorzkiej czekolady
  • 10 dag miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 12 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jaja
  • 5 dag brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

Powidła

Polewa

  • 10 dag czekolady deserowej
  • 100 g śmietanki 30 %
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Warstwowy piernik przekładany

ETAP 1:

Warstwowy piernik przekładany
Rozpuszczamy w rondelku składniki na małym ogniu

Do rondelka wkładamy margarynę, połamaną na kawałki czekoladę oraz miód. Całość rozpuszczamy i dodajemy przyprawę do piernika.

ETAP 2:

Warstwowy piernik przekładany
Jaja ubijamy na sztywną pianę z dwoma rodzajami cukru

Jaja wbijamy do miski i ubijamy na sztywno razem z brązowym cukrem oraz cukrem waniliowym

ETAP 3:

Warstwowy piernik przekładany
Przygotowane ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem

Do ubitej masy jajecznej dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z przestudzona masą czekoladową.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do wyłożonej papierem foremki o wymiarach 40x20 cm.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 40 minut.

ETAP 4:

Warstwowy piernik przekładany
Gotujemy powidła razem z śliwkami i sokiem oraz skórką

Do garnka przekładamy powidła, dodajemy suszone śliwki, sok i skórkę z pomarańczy. Gotujemy chwilkę na małym ogniu i miksujemy na jednolitą masę. Studzimy.

ETAP 5:

Warstwowy piernik przekładany
Ciasto po wystudzeniu przekrawamy na trzy blaty

Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na trzy blaty. Dwa smarujemy po połowie powidłami i składamy.

ETAP 6:

W rondelku rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietanką i masłem.

ETAP 7:

Warstwowy piernik przekładany
Gotową polewa oblewamy ciasto i dekorujemy wierzch

Polewamy piernik i pozostawiamy aby polewa zastygła. Dekorujemy dowolnie wierzch.

Tagi:

piernik ciasto