Sposób przygotowania:
Warstwowy piernik przekładanyETAP 1:
Do rondelka wkładamy margarynę, połamaną na kawałki czekoladę oraz miód. Całość rozpuszczamy i dodajemy przyprawę do piernika.
ETAP 2:
Jaja wbijamy do miski i ubijamy na sztywno razem z brązowym cukrem oraz cukrem waniliowym
ETAP 3:
Do ubitej masy jajecznej dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z przestudzona masą czekoladową.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do wyłożonej papierem foremki o wymiarach 40x20 cm.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 40 minut.
ETAP 4:
Do garnka przekładamy powidła, dodajemy suszone śliwki, sok i skórkę z pomarańczy. Gotujemy chwilkę na małym ogniu i miksujemy na jednolitą masę. Studzimy.
ETAP 5:
Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na trzy blaty. Dwa smarujemy po połowie powidłami i składamy.
ETAP 6:
W rondelku rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietanką i masłem.
ETAP 7:
Polewamy piernik i pozostawiamy aby polewa zastygła. Dekorujemy dowolnie wierzch.