Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowe z krememCiasto
Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli i cukrem ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.
Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać zmielone orzechy i bułkę tartą, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy 25/25 cm. i wstawić na 30-35 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Upieczone, zimne ciasto pokroić na 3 placki, skropić ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny.
Budynie ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka, ostudzić. Masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem i zimnym budyniem, przyprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny.
Kremem przełożyć przygotowane ciasto, ozdobić i oziębić w lodówce.