Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto orzechowe z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto biszkoptowe z orzechami i kremem budyniowym o smaku wanilii, to dobry pomysł na smaczny poczęstunek.

Ciasto orzechowe z kremem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto orzechowe z kremem

 

  • Biszkopt
  • 8 dużych jajek
  • 8 łyżek zmielonych orzechów
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 15 dag masła
  • 15 dag margaryny
  • 0,5 l mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • spirytus lub sok z cytryny do smaku
  • Poncz
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe z kremem

Ciasto

Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli i cukrem ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.

Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać zmielone orzechy i bułkę tartą, delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy 25/25 cm. i wstawić na 30-35 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Upieczone, zimne ciasto pokroić na 3 placki, skropić ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny.

Budynie ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka, ostudzić. Masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem i zimnym budyniem, przyprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny.

Kremem przełożyć przygotowane ciasto, ozdobić i oziębić w lodówce.

Ciasto orzechowe z kremem
Białka ubić dodając po łyżce cukru i cukier z ziarenkami wanilii.
Ciasto orzechowe z kremem
Do ubitej piny z białek dodawać po 1 żółtku.
Ciasto orzechowe z kremem
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone orzechy, wymieszać.
Ciasto orzechowe z kremem
Ciasto wylać do formy i upiec w piekarniku.
Ciasto orzechowe z kremem
Z masła i budyniu utrzeć puszysty krem, przełożyć ciasto.