Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowe z wkładką bakaliowąRobimy placki orzechowe:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczeni, delikatnie mieszamy.
ETAP 2:
Ciasto wylewamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.
Robimy wkładkę bakaliową:
Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, następnie dajemy czekoladę pokrojoną w kostkę, kokos, rodzynki, wiśnie i sok z cytryny, lekko mieszamy.
ETAP 4:
Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
ETAP 5:
Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.
Robimy krem:
Odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim obie maki i żółtka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zakipi to wlewamy powstały budyń i chwilę jeszcze gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.
Odkładamy troszeczkę kremu do posmarowania wierzchu pozostały krem dzielimy na dwie części i przekładamy. ciasto orzechowe smarujemy kremem, dajemy wkładkę bakaliową.
ETAP 7:
Smarujemy drugą częścią kremu i przekładamy drugim ciastem orzechowym.
ETAP 8:
Wierzch ciasta smarujemy odłożonym kremem i dekorujemy dowolnie.
gosiapiotrek23
śWIETNE ;) ;)
gosia56
bietka
dziękuję :)
bietka
Proszę się częstować : )