bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo pyszne ciasto orzechowe z wkładką bakaliową, w której znajdziemy : kokos, rodzynku, czekoladę i wiśnie. Przełożone kremem daje pyszny efekt końcowy.

Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową

Składniki:

Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową

Ciasto orzechowe :

Wkładka bakaliowa:

  • 9 białek
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg kokosu
  • 1 gorzka czekolada
  • 10 dkg rodzynek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 mały słoik wiśni kandyzowanych drylowanych

Krem:

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową

Robimy placki orzechowe:

Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową
, na koniec dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczeni, delikatnie mieszamy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczeni, delikatnie mieszamy.

ETAP 2:

Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową
Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Ciasto wylewamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Robimy wkładkę bakaliową:

Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową
Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, następnie dajemy czekoladę pokrojoną w kostkę, kokos, rodzynki, wiśnie i sok z cytryny, lekko mieszamy.

Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, następnie dajemy czekoladę pokrojoną w kostkę, kokos, rodzynki, wiśnie i sok z cytryny, lekko mieszamy.

ETAP 4:

Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową
Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

ETAP 5:

Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową
Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.

Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.

Robimy krem:

Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową

Odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim obie maki i żółtka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zakipi to wlewamy powstały budyń i chwilę jeszcze gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

Odkładamy troszeczkę kremu do posmarowania wierzchu pozostały krem dzielimy na dwie części i przekładamy. ciasto orzechowe smarujemy kremem, dajemy wkładkę bakaliową.

ETAP 7:

Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową

Smarujemy drugą częścią kremu i przekładamy drugim ciastem orzechowym.

ETAP 8:

Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową

Wierzch ciasta smarujemy odłożonym kremem i dekorujemy dowolnie.