jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Babka drożdżowa z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka drożdżowa to typowe ciasto na święta, może być do koszyczka. Polana polewą lub lukrem ładnie się prezentuje.

Babka drożdżowa z lukrem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Babka drożdżowa z lukrem

ciesto:

lukier:

  • białko 1 szt.
  • cukier puder ile zabierze

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z lukrem
Mąkę przesiać do miski, drożdże rozpuścić z niewielką ilością mleka z cukrem i jak wyrosną wlać rozczyn do mąki. Wymieszać i dodać ciepłe mleko lub śmietankę, sól, żółtka wymieszane z cukrem. 

Wyrobić dokładnie ciasto ręką lub robotem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Jak podwoi swoją objętość wyjąć na stolnicę, lekko rozciągnąć i przełożyć do foremki na babkę wysmarowanej i posypanej bułką tartą. 

Pozostawić jeszcze raz do aby podrosła. Wyrośnięte wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach około 20 minut na złoty kolor. 

Po upieczeniu polać lukrem z białek i cukru pudru.
Babka drożdżowa z lukrem
Masło lub margaryne postawić na ogniu w garnuszku i roztopić
Babka drożdżowa z lukrem
Do wyrośniętych drożdży wsypać mąkę, sól
Babka drożdżowa z lukrem
Wlać ciepłe mleko, dodać żółtka wymieszane z cukrem
Babka drożdżowa z lukrem
Wyrobić ciasto dokładnie dłonią lub robotem,pozostawić do wyrośnięcia
Babka drożdżowa z lukrem
Babka drożdżowa z lukrem