Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z lukrem
Mąkę przesiać do miski, drożdże rozpuścić z niewielką ilością mleka z cukrem i jak wyrosną wlać rozczyn do mąki. Wymieszać i dodać ciepłe mleko lub śmietankę, sól, żółtka wymieszane z cukrem.
Wyrobić dokładnie ciasto ręką lub robotem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak podwoi swoją objętość wyjąć na stolnicę, lekko rozciągnąć i przełożyć do foremki na babkę wysmarowanej i posypanej bułką tartą.
Pozostawić jeszcze raz do aby podrosła. Wyrośnięte wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach około 20 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu polać lukrem z białek i cukru pudru.
Wyrobić dokładnie ciasto ręką lub robotem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak podwoi swoją objętość wyjąć na stolnicę, lekko rozciągnąć i przełożyć do foremki na babkę wysmarowanej i posypanej bułką tartą.
Pozostawić jeszcze raz do aby podrosła. Wyrośnięte wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach około 20 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu polać lukrem z białek i cukru pudru.