Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo-wiśniowe z kokosemPrzygotowanie ciasta czekoladowego:
Ubić na sztywno pianę z białek. Ciągle ubijając ,stopniowo dodajemy cukier, żółtka wymieszane z wodą ,olej kokosowy oraz sypkie składniki.
Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 min. po upieczeniu wyciągamy z blaszki. Ciasto przekrawamy na dwie części.
Studzimy i nasączamy ponczem .
Przygotowanie wkładki kokosowej:
Białka ubijamy na sztywną. Ciągle ubijając wsypujemy stopniowo cukier. Ubijamy na gęstą i puszystą masę. Mieszamy z wiórkami kokosowymi wmieszanymi z mąką ziemniaczaną.
Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 15-20 min. po upieczeniu wyciągamy z blaszki. Studzimy.
Przygotowanie kremu wiśniowego:
Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
Z mleka cukru i proszku budyniowego,ugotować gęsty budyń i wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu,stopniowo nalewkę.
Na samym końcu dodawać powoli tężejącą galaretkę wiśniową.
3-4 łyżki kremu pozostawiamy do dekoracji ciasta.
Przygotowanie galaretki:
Wiśnie dobrze osączyć z syropu.
Galaretki rozpuścić w 4 szkl. gorącej wody,pozostawić do lekkiego stężenia.
Wymieszać tężejącą galaretkę z wiśniami.
Składanie ciasta:
Na spód dajemy kolejno:,nasączony biszkopt czekoladowy,1/2 tężejącego kremu wiśniowego,wkładkę kokosową,1/2 tężejącego kremu wiśniowego,tężejącą galaretkę z wiśniami, nasączony biszkopt czekoladowy.
Wierzch polewamy gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu,posypujemy cukrowymi ozdobami.
Gdy polewa zastygnie dekorujemy ciasto kleksikami z pozostawionego kremu.
W każdy kleks z masy wiśniowej wciskamy po połowie wiśni w czekoladzie. Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin do stężenia.