Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 315]

Ciasto czekoladowo-wiśniowe z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moi domownicy bardzo lubią ciasta czekoladowe . Z myślą o nich stworzyłam to ciasto. Wyszło bardzo efektowne i smaczne.

Ciasto czekoladowo-wiśniowe z kokosem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czekoladowo-wiśniowe z kokosem

na ciasto czekoladowe:

  • 6 jajek
  • 18 dag cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju kokosowego-płynnego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • wystudzony poncz z herbaty osłodzonej i odrobiny alkoholu

na wkładkę kokosową:

  • 5 białek
  • 5 kopiatych łyżek cukru
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

na krem wiśniowy:

  • 2,5 szkl. mleka
  • 2 budynie wiśniowe bez cukru
  • 5 żółtek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1,5 kostki masła
  • 1 kieliszek nalewki wiśniowej

na warstwę galaretki:

  • 1 słoik wiśni w syropie
  • 3 galaretki wiśniowe

dodatkowo:

  • gotowa polewa czekoladowa
  • wiśnie w czekoladzie
  • cukrowe posypki

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-wiśniowe z kokosem

Przygotowanie ciasta czekoladowego:

Ubić na sztywno pianę z białek. Ciągle ubijając ,stopniowo dodajemy cukier, żółtka wymieszane z wodą ,olej kokosowy oraz sypkie składniki.

Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 min. po upieczeniu wyciągamy z blaszki. Ciasto przekrawamy na dwie części.

Studzimy i nasączamy ponczem .

Przygotowanie wkładki kokosowej:

Ciasto czekoladowo-wiśniowe z kokosem
Po upieczeniu wyciągamy ciasto kokosowe z blaszki i studzimy

Białka ubijamy na sztywną. Ciągle ubijając wsypujemy stopniowo cukier. Ubijamy na gęstą i puszystą masę. Mieszamy z wiórkami kokosowymi wmieszanymi z mąką ziemniaczaną.

Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 15-20 min. po upieczeniu wyciągamy z blaszki. Studzimy.

Przygotowanie kremu wiśniowego:

Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia.

Z mleka cukru i proszku budyniowego,ugotować gęsty budyń i wystudzić.

Masło utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu,stopniowo nalewkę.

Na samym końcu dodawać powoli tężejącą galaretkę wiśniową.

3-4 łyżki kremu pozostawiamy do dekoracji ciasta.

Przygotowanie galaretki:

Wiśnie dobrze osączyć z syropu.

Galaretki rozpuścić w 4 szkl. gorącej wody,pozostawić do lekkiego stężenia.

Wymieszać tężejącą galaretkę z wiśniami.

Składanie ciasta:

Ciasto czekoladowo-wiśniowe z kokosem
Na drugą połowę kremu wiśniowego wykładamy tężejącą galaretkę wiśniową z wiśniami

Na spód dajemy kolejno:,nasączony biszkopt czekoladowy,1/2 tężejącego kremu wiśniowego,wkładkę kokosową,1/2 tężejącego kremu wiśniowego,tężejącą galaretkę z wiśniami, nasączony biszkopt czekoladowy.

Wierzch polewamy gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu,posypujemy cukrowymi ozdobami.

Gdy polewa zastygnie dekorujemy ciasto kleksikami z pozostawionego kremu.

W każdy kleks z masy wiśniowej wciskamy po połowie wiśni w czekoladzie. Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Tagi:

ciasto