Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ciasto orzechowo-czekoladowe bez mąki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Obłędnie czekoladowe, z przyjemnym posmakiem orzechów laskowych, wilgotne, ale puszyste! polecam!

Ciasto orzechowo-czekoladowe bez mąki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto orzechowo-czekoladowe bez mąki

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo-czekoladowe bez mąki
Masło i czekoladę roztopić nad parą. Wsypać cukier i wymieszać. Przestudzić. W misce wymieszać kakao z gorącą wodą. Wystudzić. Dodać cukier i orzechy zmielone na mąkę, wymieszać dokładnie. Robić jajka, oddzielić białka od żółtek. Żółtka wrzucić do masy czekoladowej, dokładnie wymieszać całość, a białka ubić na sztywną pianę w drugiej misce. Dodawać po 2 łyżki ubitej piany, mieszać delikatnie. Przelać do formy 18x18, piec 45 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Ciasto pokroić na 9 kwadratów, przed podaniem oprószyć gorzkim kakao.
Ciasto orzechowo-czekoladowe bez mąki
Masło i czekoladę roztopić nad parą. Wsypać cukier i wymieszać. Przestudzić. W misce wymieszać kakao z gorącą wodą. Wystudzić.
Ciasto orzechowo-czekoladowe bez mąki
Etap 2Dodać cukier i orzechy zmielone na mąkę, wymieszać dokładnie.
Ciasto orzechowo-czekoladowe bez mąki
Robić jajka, oddzielić białka od żółtek. Żółtka wrzucić do masy czekoladowej, dokładnie wymieszać całość, a białka ubić na sztywną pianę w drugiej misce.
Ciasto orzechowo-czekoladowe bez mąki
Dodawać po 2 łyżki ubitej piany, mieszać delikatnie. Przelać do formy 18x18, piec 45 minut w 170 stopniach. Ostudzić.