kachurka

kachurka

Kucharz
[Przepisów: 11]

Ciasto orzechowo-miodowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Orzechy dobrze jest namoczyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Masę budyniową można zastąpić budyniem (dość ścisły)

Ciasto orzechowo-miodowe

Składniki:

Ciasto orzechowo-miodowe

 

  • Ciasto:
  • pudru, 3 jajka, 20 dag masła, 3 łyżki miodu, 3 łyżki mleka, 1,5 łyżki sody
  • Masa orzechowa:
  • 20 dag pokrojonych orzechów, 15 dag masła, 10 dag cukru pudru, 2 łyżki miodu
  • Masa budyniowa:
  • mąki ziemniaczanej i jedną łyżkę mąki pszennej. Gotować przez 2 minuty. Dodać 1 kostkę

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo-miodowe
Ciasto: Miód mleko masło rozpuścić w rondelku, a wszystkie pozostałe składniki wymieszać i dodać do miodu … Podzielić na 3 części włożyć do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie dwie części rozwałkować i upiec (15 min 150st z termoobiegiem). Na trzecią przed upieczeniem zrobić masę z orzechów i posmarować wierzch ciasta (piec nieco dłużej). Masa orzechowa: Wszystkie składniki dobrze zagrzać nie gotować wyłożyć na 3 część ciasta i upiec.I placek posmarować dżemem kwaśnym (np. śliwkowy) II placek posmarować masą budyniową lub budyniem Odstawić na 1 dobę.