Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto owocowe na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne ciasto z dodatkiem maślanki o smaku truskawkowym oraz mrożonych malin i jagód.

Ciasto owocowe na maślance

Składniki:

Ciasto owocowe na maślance

 

  • 4 jajka
  • 1/2 l maślanki o smaku truskawkowym
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3,5 szkl.mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • parę kropli aromatu waniliowego
  • Dodatkowo:
  • 20-30 dag mrożonych jagód
  • 10 dag mrożonych malin

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto owocowe na maślance

Ubijanie ciasta:

Ciasto owocowe na maślance
Do ubitej masy jajecznej z cukrem dodajemy stopniowo maślankę truskawkową oraz olej

Do miski wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Ubijamy razem mikserem na gęstą i puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy powoli maślankę oraz olej. Na samym końcu dodajemy parę kropli aromatu waniliowego.

Połączenie suchych składników z mokrymi:

Ciasto owocowe na maślance
Do ubitej masy dodajemy przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną

Do mokrej masy dodajemy przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszamy dokładnie za pomocą miksera.

Przełożenie ciasta do blaszki:

Ciasto owocowe na maślance
Ciasto w blaszce posypujemy równo bułką tartą

Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wierzch ciasta posypujemy równo bułką tartą.

Obłożenie ciasta owocami:

Ciasto owocowe na maślance
Na cieście układamy mrożone maliny i jagody

Na cieście posypanym bułką tartą układamy mrożone owoce.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok 55 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Etap końcowy: