Sposób przygotowania:
Ciasto owocowe z migdałową beząETAP 1:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło, żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy 30 minut. Następnie blaszkę do pieczenia o długości 35 cm smarujemy masłem, rozwałkowujemy ciasto. Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolę. Pieczemy 20 minut w temp. 170 stopni, zdejmujemy wypełnienie fasolowe i pieczemy w tej samej temp. jeszcze 10 minut. Wyjmujemy ciasto.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Z pomarańczy wycinamy fileciki i kroimy w kostkę, razem z powstałym sokiem dodajemy do jabłek, wciskamy sok z cytryny. Wsypujemy rodzynki, gotujemy kilka minut, w czasie gotowania dodajemy cukier puder, goździki, cynamon, kardamon. Wrzucamy też kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, wlewamy do masy. Gdy masa jest zimna to wylewamy na podpieczony spód.
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Migdały dodajemy do masy białkowej. Wylewamy na masę owocową. Pieczemy ciasto 50 minut w temp. 160 stopni. Kontrolujemy cały czas aby beza nie spaliła się za bardzo. Gdy jest taka potrzeba to temperaturę pieczenia zmniejszamy.
Ciasto podajemy wystudzone.