iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto owocowe z migdałową bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To ciasto jest maksymalnie owocowe. Pełne aromatów, kwaśne, a zarazem słodkie. Moja rodzina uwielbia takie wypieki na Święta.

Ciasto owocowe z migdałową bezą

Składniki:

Ciasto owocowe z migdałową bezą

Spód

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • 3/4 kostki masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru.

Warstwa owocowa

Beza migdałowa

  • 4 białka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka płatków migdałowych,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Ciasto owocowe z migdałową bezą

ETAP 1:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło, żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy 30 minut. Następnie blaszkę do pieczenia o długości 35 cm smarujemy masłem, rozwałkowujemy ciasto. Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolę. Pieczemy 20 minut w temp. 170 stopni, zdejmujemy wypełnienie fasolowe i pieczemy w tej samej temp. jeszcze 10 minut. Wyjmujemy ciasto.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Z pomarańczy wycinamy fileciki i kroimy w kostkę, razem z powstałym sokiem dodajemy do jabłek, wciskamy sok z cytryny. Wsypujemy rodzynki, gotujemy kilka minut, w czasie gotowania dodajemy cukier puder, goździki, cynamon, kardamon. Wrzucamy też kandyzowaną skórkę z pomarańczy.

Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, wlewamy do masy. Gdy masa jest zimna to wylewamy na podpieczony spód.

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Migdały dodajemy do masy białkowej. Wylewamy na masę owocową. Pieczemy ciasto 50 minut w temp. 160 stopni. Kontrolujemy cały czas aby beza nie spaliła się za bardzo. Gdy jest taka potrzeba to temperaturę pieczenia zmniejszamy.

Ciasto podajemy wystudzone.