Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto malinowe pod pianką migdałową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne ciasto owocowe z migdałową bezą i masą śmietankową. Słodkie ciasto smakuje idealnie do popołudniowej kawy.

Ciasto malinowe pod pianką migdałową

Składniki:

Ciasto malinowe pod pianką migdałową

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Maliny:
  • 0,5 kg malin
  • 1 galaretka malinowa
  • Beza:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Ciasto malinowe pod pianką migdałową
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka i zmiksować, Wsypać przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Masa: Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.

Śmietanę zmiksować na najwyższych obrotach aż będzie puszysta. Dodać cukier puder i żelatynę cały czas miksując.

Maliny: Maliny opłukać i włożyć do garnka. Poddusić, aby lekko się rozgotowały. Dodać galaretkę i wymieszać. Ostudzić.

Beza: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować . Dodać płatki migdałowe i wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.

W momencie włożenia do niego bezy zmniejszyć do 120 stopni i suszyć ok. półtorej godziny.

Po wyłączeniu piekarnika nie wyciągać bezy póki nie ostygnie. Przełożenie: biszkopt+masa+maliny+masa+beza