Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżówki serowo-malinowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięciutkie drożdżówki z serem i malinami o delikatnym smaku cytrusów to pyszne śniadanie, które kuszą i nigdy nie kończy się na jednej.

Drożdżówki serowo-malinowe

Składniki:

Drożdżówki serowo-malinowe

 

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 10 dag masła
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

masa serowa

kruszonka

  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 żółtko
  • 7 dag masła
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

lukier

  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

dodatkowo

  • 1 szklanka malin
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Drożdżówki serowo-malinowe

ETAP 1:

Drożdżówki serowo-malinowe
Z mąki i reszty składników przygotowć ciasto

Drożdże utrzeć z łyżką cukru, wymieszać z połową ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie mało roztopić, ostudzić. Żółtka i jajko utrzeć z pozostałym cukrem. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, dodać resztę ciepłego mleka, śmietankę, ekstrakt, skórkę cytrynową, masę jajeczną i spieniony rozczyn drożdżowy. W trakcie wyrabiania powoli dodawać rozpuszczone masło. Przykryć i pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

kruszonka

Drożdżówki serowo-malinowe
Z maki i reszty produktów przygotować kruszonkę

Mąkę z cukrem, masłem, wanilią i żółtkiem rozcierać palcami do momentu gdy powstanie pokruszone ciasto.

masa serowa

Drożdżówki serowo-malinowe
Przemielony ser zmiksować z jajkami, masłem i cukrem

Masło zmiksować z żółtkami i cukrem pudrem, dodać przemielony ser i budyń, ponownie zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową, dodać otartą skórkę z pomarańczy, delikatnie wymieszać.

ETAP 4:

Drożdżówki serowo-malinowe
Krążki ciasta ułozyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, rozwałkować na grubość 1,5 cm, wyciąć krążki. W odstępach ułożyć na przygotowanej blaszce, pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Dnem mniejszego kubka zrobić wgłębienie.

ETAP 5:

Drożdżówki serowo-malinowe

Brzegi ciasta posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem waniliowym, na środek włożyć porcję masy serowej, posypać kruszonką i ułożyć po kilka malin.

ETAP 6:

Drożdżówki serowo-malinowe

Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i upiec na złoty kolor.
Lukier:
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.
Upieczone drożdżówki ostudzić na kratce, polukrować.