Sposób przygotowania:
Drożdżówki serowo-malinoweETAP 1:
Drożdże utrzeć z łyżką cukru, wymieszać z połową ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie mało roztopić, ostudzić. Żółtka i jajko utrzeć z pozostałym cukrem. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, dodać resztę ciepłego mleka, śmietankę, ekstrakt, skórkę cytrynową, masę jajeczną i spieniony rozczyn drożdżowy. W trakcie wyrabiania powoli dodawać rozpuszczone masło. Przykryć i pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
kruszonka
Mąkę z cukrem, masłem, wanilią i żółtkiem rozcierać palcami do momentu gdy powstanie pokruszone ciasto.
masa serowa
Masło zmiksować z żółtkami i cukrem pudrem, dodać przemielony ser i budyń, ponownie zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową, dodać otartą skórkę z pomarańczy, delikatnie wymieszać.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, rozwałkować na grubość 1,5 cm, wyciąć krążki. W odstępach ułożyć na przygotowanej blaszce, pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Dnem mniejszego kubka zrobić wgłębienie.
ETAP 5:
Brzegi ciasta posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem waniliowym, na środek włożyć porcję masy serowej, posypać kruszonką i ułożyć po kilka malin.
ETAP 6:
Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i upiec na złoty kolor.
Lukier:
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.
Upieczone drożdżówki ostudzić na kratce, polukrować.
SylaUla