Sposób przygotowania:
Drożdżówki z różą i borówkamiETAP 1:
Masło roztopić, ostudzić.
W misce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać dwie łyżki mąki, wlać 1/3 szklanki letniego mleka, wymieszać. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Do drugiej miski przesiać obie mąki, wymieszać z solą, dodać resztę cukru oraz wyrośnięty zaczyn i mleko, wymieszać drewnianą łyżką . Połączyć letnim masłem i wyrabiać około 15 minut.
Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
kruszonka
Mąkę, cukier, żółtko, masło i ekstrakt włożyć do miski i rozcierać palcami do momentu powstania pokruszonego ciasta.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość 1,5-2 cm.
Foremką lub dużym kubkiem wykrawać krążki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut, przykryć ściereczką.
ETAP 4:
Marmoladę wymieszać z konfiturą.
W każdym krążki dnem kubka zrobić wgłębienie, włożyć porcję marmolady z różą.
ETAP 5:
Na wierzch włożyć porcję borówek. Brzegi ciasta posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem waniliowym, posypać kruszonką.
ETAP 6:
Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 °C piec około 20-25 minut.
SylaUla