Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z borówkami

Drożdżówki z różą i borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Często piekę takie bułeczki, są aromatyczne i bardzo smaczne, idealnie smakują z poranną kawą lub jako drugie śniadanie.

Drożdżówki z różą i borówkami

Składniki:

Drożdżówki z różą i borówkami

Ciasto drożdżowe

kruszonka

  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

dodatkowo

  • 1 szkl marmolady wieloowocowej
  • 1/2 szkl konfitury z płatków róży
  • 2 szkl borówek
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z różą i borówkami

ETAP 1:

Drożdżówki z różą i borówkmi
Z mleka, drożdży i reszty składników zrobić ciasto

Masło roztopić, ostudzić.
W misce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać dwie łyżki mąki, wlać 1/3 szklanki letniego mleka, wymieszać. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Do drugiej miski przesiać obie mąki, wymieszać z solą, dodać resztę cukru oraz wyrośnięty zaczyn i mleko, wymieszać drewnianą łyżką . Połączyć letnim masłem i wyrabiać około 15 minut.
Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

kruszonka

Drożdżówki z różą i borówkmi
z przygotowanych składników zrobić kruszonkę

Mąkę, cukier, żółtko, masło i ekstrakt włożyć do miski i rozcierać palcami do momentu powstania pokruszonego ciasta.

ETAP 3:

Drożdżówki z różą i borówkmi
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłozyć na blat i rozwałkować

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość 1,5-2 cm.
Foremką lub dużym kubkiem wykrawać krążki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut, przykryć ściereczką.

ETAP 4:

Drożdżówki z różą i borówkmi
Wgłębienie w krążkach napełnić marmoladą różaną

Marmoladę wymieszać z konfiturą.
W każdym krążki dnem kubka zrobić wgłębienie, włożyć porcję marmolady z różą.

ETAP 5:

Drożdżówki z różą i borówkmi

Na wierzch włożyć porcję borówek. Brzegi ciasta posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem waniliowym, posypać kruszonką.

ETAP 6:

Drożdżówki z różą i borówkmi

Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 °C piec około 20-25 minut.