Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z sokiem Kubuś

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto Kubuś jest lekkie i aromatyczne, po prostu idealne. Sok i galaretka pomarańczowa wspaniale podkreślają jego smak.

Ciasto z sokiem Kubuś

Składniki:

Ciasto z sokiem Kubuś

biszkopt jasny

ciasto z makiem

  • 2/3 szkl białek
  • 2/3 szkl cukru kryształu
  • 2/3 szkl mąki tortowej
  • 1/2 szkl suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli

składniki na masę z soku Kubuś

  • 700 ml soku Kubuś
  • 2 budynie śmietankowe

krem śmietankowy

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 100 ml wody
  • sok z cytryny

poncz

  • 100 ml wody
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Ciasto z sokiem Kubuś

biszkopt

Ciasto z sokiem Kubuś
o piany z białek dodawać cukier a następnie żółtka

Białka oddzielić od żółtek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 łyżce cukru i cukier z wanilią.
Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.

ETAP 2:

Ciasto z sokiem Kubuś
Masę jajeczną połaczyć z przesianą mąką, wymieszać

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.

ETAP 3:

Ciasto z sokiem Kubuś

Blaszkę z bokami o wymiarach 34x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, posypać bułką tartą.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego do 170 °C piekarnika i piec około 15-20 minut.

ciasto z makiem

Ciasto z sokiem Kubuś
Ubite białka połączyć z mąką i suchym makiem

Masło roztopić, ostudzić.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier.
Do sztywno ubitej piany z białek z cukrem stopniowo wlewać masło, aromat i ocet. Miksować do połączenia się składników.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z pianą, dodać mak i delikatnie wymieszać.

ETAP 5:

Ciasto z sokiem Kubuś

Masę makową przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o takiej samej wielkości jak biszkopt. Piec około 35-40 minut w temp 150°C.

ETAP 6:

Ciasto z sokiem Kubuś

Masa śmietanowa
Galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody, odłożyć do stężenia.
Zimną śmietankę wraz z serkiem mascarpone i łyżką cukru pudru ubić na puch. Połączyć z płynną galaretką, doprawić do smaku sokiem z cytryny.

Masa z soku Kubuś
W 1 szklance zimnego soku wymieszać proszek budyniowy.
Resztę soku zagotować, następnie cały czas mieszając wlewać sok wymieszany z proszkiem budyniowym, zagotować, jeszcze ciepły wylać na ciasto.

ETAP 7:

Ciasto z sokiem Kubuś

Zimne biszkopty przekroić wzdłuż każdy na dwa blaty, skropić wodą wymieszaną z sokiem i cukrem.

Przekładać tak jak na zdjęciu.

Po wierzchu ciasto posypać startą na tarce czekoladą, włożyć do lodówki, schłodzić.