Sposób przygotowania:
Ciasto z sokiem Kubuśbiszkopt
Białka oddzielić od żółtek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 łyżce cukru i cukier z wanilią.
Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.
ETAP 2:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
ETAP 3:
Blaszkę z bokami o wymiarach 34x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, posypać bułką tartą.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego do 170 °C piekarnika i piec około 15-20 minut.
ciasto z makiem
Masło roztopić, ostudzić.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier.
Do sztywno ubitej piany z białek z cukrem stopniowo wlewać masło, aromat i ocet. Miksować do połączenia się składników.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z pianą, dodać mak i delikatnie wymieszać.
ETAP 5:
Masę makową przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o takiej samej wielkości jak biszkopt. Piec około 35-40 minut w temp 150°C.
ETAP 6:
Masa śmietanowa
Galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody, odłożyć do stężenia.
Zimną śmietankę wraz z serkiem mascarpone i łyżką cukru pudru ubić na puch. Połączyć z płynną galaretką, doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Masa z soku Kubuś
W 1 szklance zimnego soku wymieszać proszek budyniowy.
Resztę soku zagotować, następnie cały czas mieszając wlewać sok wymieszany z proszkiem budyniowym, zagotować, jeszcze ciepły wylać na ciasto.
ETAP 7:
Zimne biszkopty przekroić wzdłuż każdy na dwa blaty, skropić wodą wymieszaną z sokiem i cukrem.
Przekładać tak jak na zdjęciu.
Po wierzchu ciasto posypać startą na tarce czekoladą, włożyć do lodówki, schłodzić.
SylaUla
IzaBella_88