pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ciasto pełnoziarniste na pizze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

ciasto z domieszką maki pełnoziarnistej żytniej

Ciasto pełnoziarniste na pizze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto pełnoziarniste na pizze

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pełnoziarniste na pizze
Drożdże posypujemy cukrem, dodajemy ewentualnie odrobinę wody i rozrabiamy. W wodzie rozpuszczamy sól morską. Mąkę żytnią łączymy z pszenną w dużej misce. W środku robimy wgłębienie w które wlewamy stopniowo wodę. W międzyczasie mieszamy wlewaną wodę z mąką tak aby nie powstały grudki. Pod koniec dodajemy oliwę oraz wlewamy drożdże. Ciasto energicznie wyrabiamy 10-15 minut. Jeśli się będzie lepić możemy ewentualnie dosypać mąki pszennej. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto jest gotowe do cienkiego rozwałkowania i pieczenia. Podana ilość składników jest na 4 pizze średnicy ok. 26 cm.
Ciasto pełnoziarniste na pizze
Drożdże uciermay z cukrem, w razie potrzeby dodając wodę
Ciasto pełnoziarniste na pizze
Do mąki dodajemy stopniowo wody mieszając ciasto
Ciasto pełnoziarniste na pizze
Zamieszane ciasto dokładnie wyrabiamy przez około 10-15 minut
Ciasto pełnoziarniste na pizze
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia