Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto piankowe na biszkopcie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto przygotowuje się dość długo - ponieważ każda warstwa musi stężeć, ale proste i smaczne.

Ciasto piankowe na biszkopcie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto piankowe na biszkopcie

 

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 galaretki - różne kolory
  • 2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto piankowe na biszkopcie
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wylać na tortownicę. Upiec biszkopt (30 minut w temp. 180 stopni). Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wody, dodać szklankę mleka, schłodzić. Ubić piankę. Wlać na biszkopt, włożyć do lodówki do stężenia. Kiedy stężeje, to samo zrobić z drugą galaretką, ponownie odstawić do stężenia. Trzecią galaretkę rozpuścić w szklance wody, zalać ciasto, odstawić. Podawać wykrojone trójkąciki.
Ciasto piankowe na biszkopcie
Upiec biszkopt z dwóch jajek na tortownicy.
Ciasto piankowe na biszkopcie
Galaretkę rozpuścić, dodać mleko, ubić na piankę.
Ciasto piankowe na biszkopcie
Na wierzch ciasta wylać rozpuszczoną galaretkę.

Tagi:

jajko jajka