dora

dora

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Ciasto Piegusek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest proste i smaczne

Ciasto Piegusek

Składniki:

Ciasto Piegusek

 

  • szklanka cukru
  • szklanka maki
  • 3 jajka (zoltka) + piana z bialek
  • szklanka maku (spazony)
  • szklanka oleju
  • zapach migdalowy
  • 1lyzeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto Piegusek
zoltka oddzielic od bialek i dobrze utrzec mikserem z cukrem.Dodac spazony mak(zalewajac goraca woda na kilka godzin lub cala noc)odlewajac wode.Dodac pozostale skladniki mieszajac je mikserem.Nastepnie ubic piane z 3jajek i dodac do masy mieszajac lyzka az wszystko sie polaczy.Piec w piekarniku w temperaturze 250stopni od 50do90 minut.najlepiej sprawdzic wkladajac w ciasto patyczek :-) jak bedzie suchy tzn.ze ciasto jest juz gotowe.

Tagi:

jajko jajka mak