Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto pierogowe wg Triss

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mój przepis na ciasto pierogowe.

Ciasto pierogowe wg Triss Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto pierogowe wg Triss

 

  • żółtko
  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 3 łyżeczki masła

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pierogowe wg Triss
Do miski przesypać 4 szklanki mąki, zrobić dołek i dodać żółtko oraz masło. Wlać niewielką ilość ciepłej wody – w ten sposób masło się rozpuści, następnie zacząć zagniatać ciasto stopniowo dolewając resztę wody. Zagniatać, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepić do rąk. Odstawić na parę minut i rozwałkować.
Ciasto pierogowe wg Triss
Do miski przesypać mąkę oraz dodać masło i żółtko.